portret thea hommema 400

 
THEJAHO
Thea Hommema
Beeldend kunstenaar

portret thea hommema zwart witHet enige wat je hoeft te doen is luisteren naar de wind’. Piet van Mulkom

Thea Hommema (1960) heeft haar opleiding gevolgd aan de Kunstacademie Friesland te Leeuwarden. Zij is beeldend kunstenaar en voormalig docente op een Regionaal Opleidingen Centrum: FIRDA. Ze woont en werkt in Leeuwarden en Oldeberkoop.

“Er waait van alles door mij heen. Verhalen die ik veelal in een krant heb gelezen, die plotsklaps op mijn pad komen of die ik mij herinner.”

Eenmaal vormgegeven mag het beweging veroorzaken in de bewustheden en onbewustheden van de kijkers.

”Mijn werk kenmerkt zich door een scherpzinnige, maatschappijkritische expressie van mijn innerlijk leven in de relatie tot de wereld om mij heen. Mijn voorliefde gaat uit naar een beeldverhaal dat in een lange aanloop, voorbereiding uiteindelijk in een kort, hevig proces tot stand komt.”

Poëzie, songteksten, krantenartikelen zijn vaak haar vertrekpunt. Evenals haiku’s die ze zelf heeft geschreven. Delen van teksten komen terug in de titels van haar schilderijen. Evenals het verhaal ter introductie op haar werk. Het verhaal, soms ook een gedicht, is de context en de verbinding tussen de verschillende werken.

“Door het verhaal en de titels tracht ik de beschouwer deelgenoot te maken van wat mij op het moment van creatie innerlijk bewoog.”

In de stijl van de Belgische kunstenaar Patrick van Caeckenbergh is zij bezig met de wetenschap van het geheel. Als een gepatenteerd bricoleur (prutser, knutselaar), boekenwurm en verzamelaar tracht zij de wereld van nu in een coherent geheel samen te brengen. De illusie van het alomvattende: Want hoe hard zij ook haar best doet om het leven, de wereld, de kosmos in een systeem te vatten, zoals haar afstudeerwerk: Thejaho Bentoboxen, hoe verder zij er van verwijderd raakt. Haar verwoede pogingen zijn een mooie illustratie van de paradox van het kunstenaarschap. Ze is een kind van haar tijd en staat actief in het volle leven. Maar tegelijkertijd bezit ze het vermogen om er voortdurend van verstoken te blijven. Haar onderzoek gebeurt niet systematisch. Haar attitude is niet van de wetenschapper maar van een bricoleur. In plaats van de wereld in kaart te brengen schept zij nieuwe werelden waarin zij als een kamergeleerde in constante verwondering op ontdekkingsreis gaat.

 

 

 Installatie "De zakdoek is altijd in aantocht

 Expositie "Herschikking", kunstruimte H47 Leeuwarden 

 

 

 

 

Realisatie en hosting website: Noordoost.nl Heerenveen